Δημοσιεύσεις

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ   ΚΑΙ   ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΛΩΝ

 

Στην παρούσα ιστοσελίδα γίνεται μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν, με πολύ συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, οι πιό συχνές παθήσεις του γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος, που συναντάμαι στην καθημερινή μας πράξη σε άνδρες και γυναίκες και αποτελούν αντικείμενο αρμοδιότητας του χειρουργού - ουρολόγου.

Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να περιγράψουμε σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο ολόκληρη την Ουρολογία. Πιστεύω όμως ότι καλύφτηκαν τα πιό συνηθισμένα προβλήματα, ώστε αν παρουσιαστούν σε σας ή σε κάποιον δικό σας, να ξέρετε που να απευθυνθείτε και πως να τα αντιμετωπίσετε.

 


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ

ΚΡΥΨΟΡΧΙΑ: Ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατέβει στη θέση τους. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση στους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους, διότι διαφορετικά αυτοί οι όρχεις δεν θα παράγουν σπερματοζωάρια.

 

ΦΙΜΩΣΗ: Το πετσάκι του πέους είναι πολύ στενό και το κεφαλάκι δεν ξεσκεπάζεται. Αυτό προκαλεί συχνές και ενοχλητικές φλεγμονές (βαλανοποσθίτιδες), εμποδίζει τη σεξουαλική λειτουργία και μπορεί να έχει συνέπειες στην ομαλή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού. Αν δεν έχει αποκατασταθεί από μόνο του μέχρι την παιδική ηλικία, θα χρειαστεί θεραπεία, πιθανότατα περιτομή.

 Χαρακτηριστικές εικόνες φίμωσης

 

 

ΟΡΧΕΟΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑ: Πρήξιμο και πόνος στους όρχεις με πυρετό. Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία, διότι μπορεί μα προκαλέσει στειρότητα.

 

ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΟΡΧΕΩΣ: Έχει την ίδια εικόνα με την ορχεοεπιδιδυμίτιδα, χωρίς πυρετό. Πρέπει να διαγνωστεί και να θεραπευτεί ταχύτατα, διότι θα καταλήξει σε νέκρωση του όρχεως.

 

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ: Συχνουρία, τσούξιμο και πόνος στην ούρηση, με ή χωρίς πυρετό. Θολά και δύσοσμα ούρα. Χρειάζεται πλήρη διερεύνηση από ουρολόγο και κατάλληλη θεραπεία.

 

ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ: Είναι μόλυνση του προστάτη, που μπορεί να προσβάλει άνδρες κάδε ηλικίας. Έχει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, με υψηλό πυρετό, ρίγη, αιματουρία και συνήθως βαρειά γενική κατάσταση. Χρειάζεται καλή ουρολογική αντιμετώπιση, διότι μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια προστατίτιδα.

 

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών, με δυσκολία στην ούρηση, ελάττωση της ροής των ούρων, συχνουρία ημέρα και νύχτα και μερικές φορές με επιτακτική ανάγκη για ούρηση μέχρις ακράτειας. Μπορεί να φθάσει και σε πλήρη αδυναμία ούρησης, δηλαδή σε οξεία επίσχεση ούρων και ανάγκη καθετηριασμού της κύστης. Χρειάζεται εξέταση και παρακολούθυση από ουρολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει πότε θα χρησιμοποιήσει φάρμακα για την περίπτωση του και αν και πότε θα χρειαστεί κάποιου είδους επέμβαση.

Διάφορες φάσεις της υπερτροφίας του προστάτη

 

Διουρηθρική Προστατεκτομή

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα, όπως προβλήματα στην ούρηση ή πόνοι στα κοκκαλα, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Η διάγνωση γίνεται με το συνδιασμό ουρολογικής εξέτασης, υπερήχων και εξέτασης του PSA στό αίμα. Προληπτικά θα πρέπει όλοι οι άνδρες μετά τα 50 να επισκέπτονται τον ουρολόγο μια φορά το χρόνο για ένα ουρολογικό check-up, που θα περιλαμβάνει και τον καρκίνο και την υπερτροφία του προστάτη. Ηθεραπεία του καρκίνου, όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, είναι σίγουρη.

Εικόνα καρκίνου του προστάτη 

 

 ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Είναι η αδυναμία ενός άνδρα να πετύχει και να διατηρήσει μια στύση, που να του επιτρέπει να ολοκληρώσει μια σεξουαλική επαφή, ικανοποιητική και για τους δύο συντρόφους. Πολλές είναι οι αιτίες που την προκαλούν, όπως οργανικές, ψυχολογικές ή μεικτές, όπως πάρα πολλοί είναι και οι άνδρες που παρουσιάζουν το πρόβλημα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης, οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία και η σοβαρότητα του προβλήματος, αρκεί να απευθυνθεί κανείς στον ειδικό γιατρό.  

 


 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ: Είναι ουρολοιμώξεις που εκδηλώνονται με έντονη συχνουρία, τσούξιμο, πόνο και μερικές φορές αίμα στα ούρα, χωρίς πυρετό. Στις περισσότερες γυναίκες μετά τη θεραπεία σπάνια υποτροπιάζουν. Σε μερικές γυναίκες όμως υποτροπιάζουν κατά πολύ συχνά χρονικά διαστήματα και κάνουν τη ζωή αυτών των γυναικών κυριολεκτικά ανυπόφορη. Πολλές φορές η αρχική τους εμφάνιση, αλλά και οι υποτροπές, έχουν σχέση με τις σεξουαλικές επαφές.

Οι κυστίτιδες αυτές είναι δύσκολες περιπτώσεις, που θέλουν συστηματικό έλεγχο από ουρολόγο, με κυστεοσκοπήσεις και άλλες ειδικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό σοβαρότερων παθήσεων, καθώς και ειδική αντιμετώπιση με προληπτική θεραπεία και άλλες ειδικές προφυλάξεις.

 

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ: Πάρα πολλές γυναίκες, περισσότερες από όσο φανταζόμαστε, παρουσιάζουν ακούσιες απώλειες μικρής ή μεγάλης ποσότητας ούρων στη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής. Η ακράτεια αυτή μπορεί να συμβαίνει σε στιγμές κάποιας σωματικής προσπάθειας (βήχας, πτάρνισμα, γέλιο, τίναγμα ρούχων, κλπ) ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξαφνικής και έντονης επιθυμίας γιά ούρηση, που δεν μπορεί η γυναίκα με τίποτα να συγκρατήσει.

Χρειάζεται μια λεπτομερής μελέτη με ειδικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί τι φύσεως ακράτεια είναι και η θεραπεία, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική, με πολύ καλά αποτελέσματα.


 

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΔΥΟ  ΦΥΛΛΑ

ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ: Είναι η δημιουργία λίθων στα νεφρά, στους ουρητήρες ή στην κύστη. Προκαλούν φοβερούς πόνους, γνωστούς σαν κωλικούς. Αν παραμεληθούν μπορεί να προκαλέσουν υδρονέφρωση και καταστροφή των νεφρών. Η θεραπεία τους είναι εύκολη με εξωσωματική ή ενδοσκοπική λιθοτριψία. Σπανιότατα μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση. 

 

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ: Είναι η εμφάνιση αίματος στα ούρα με ή χωρίς άλλα συμπτώματα.Είναι ένα ανησυχητικό σημάδι, που χρειάζεται άμεση και πλήρη ουρολογική διερεύνηση, που μπορεί να περιλαμβάνει και την κυστεοσκόπηση, διότι μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε καρκίνο της κύστης ή των νεφρών.

 

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: Υποψία υπογονιμότητας μπαίνει στο ζευγάρι όταν, ύστερα από τακτικές και ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές για ενάμιση και πλέον χρόνο, δεν έχουν πετύχει εγκυμοσύνη. Χρειάζεται ταυτόχρονη διερεύνηση του άνδρα από τον ουρολόγο και της γυναίκας από το γυναικολόγο. Υπάρχουν λύσεις και για τις πιό δύσκολες περιπτώσεις.

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Τα πιό συνηθισμένα μικρόβια που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή είναι:

Τα χλαμύδια, που προκαλούν τις μη γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες (λευκόρροιες) με εκροή λευκωπού υγρού από την ουρήθρα και τσούξιμο στην ούρηση, αλλά και γυναικολογικές λοιμώξεις.

 

Οι γονόκοκκοι, που προκαλούν τις γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες ή βλεννόρροιες, με εκροή παχύρρευστου κιτρινωπού υγρού από την ουρήθρα και έντονο τσούξιμο στην ούρηση.

Εικόνα βλενόρροιας 

 

 

Ο ιός HSV-2, που προκαλεί τον επώδυνο και υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων.

 Εικόνα έρπη πέους

 

 

Ο ιός HPV, που προκαλεί τα κονδυλώματα και ο οποίος ευθύνεται και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Κονδυλώματα πέους 

 

 

Η σπειροχαίτη, που προκαλεί τη σύφιλη. Η σύφιλη, ύστερα από μια περίοδο που είχε σχεδόν εξαφανιστεί, επανέρχεται και πάλι απειλητική.

Συφιλιδικό έλκος βαλάνου 

 

Και τέλος ο ιός του AIDS και της ηπατίτιδας-β, που προκαλούν τις αντίστοιχες παθήσεις.

 

 Συνιστάται επείγουσα επίσκεψη στον ουρολόγο ο άνδρας ή στο γυναικολόγο η γυναίκα, με την εμφάνιση και των παραμικρών ύποπτων ευρημάτων ή συμπτωμάτων από τα γεννητικά όργανα, για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ακόμη καλύτερη όμως είναι η πρόληψη, που επιτυγχάνεται με την προσεκτική επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων και σε κάθε περίπτωση με τη χρήση προφυλακτικού.

 

 

 

 

ο

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ & ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ